TCCoA Forums banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
So this is the automotive day from hell for me. Both mine and the GF's car have crapped out.

first I hope this is the rigth forum i couldn't decide between this and the 5.0 section

I am sure someone here can help me with the first problematic ca my t-bird: It's story is that recently ( past few weeks it is hesitating on the launch. It kinda of feels like you let the clutch out to quick without enough throttle. The RPMs would dip way down, almost stalling then picking back up and taking off fine. It did this at every stop when cold and occasionaly when warm. Aside from the hesitation it ran fine so I put off looking into it much until now.

Yesterday it was running fine but it just randomly shut off twice while driving. both times were just cruising at 40-50ish not accelrating hard or anything. Both times it started back up immediatly. It was maybe 5-6 minutes apart between the times that is quit. Today it quite twice more while driving this morning and took cranking over a few times then it would start up and run fine. Then I just got back from driving it and it quit maybe 8 or 9 times in a 4-5 mile drive. It would not start up immediatly but the length of time it had to sit varied from a minute or to most of the times to almost ten minutes one of the time. the car runs great when it is running.
Some Back ground on the bird
1991 5.0 aod
101000 miles
new air filter, plugs, wires, cap and rotor.
all of the fluids are fine/ fresh


And maybe someone godd point in a direction of where to look for the problem in my Gf's sonata. Cylinder 6 is misfiring:confused: . It has good fuel, air, and spark. the compression is down to 180psi, the other cylinders are at 210psi. There is a little oil in the cylinder but not enough to foull the plugs. I not know much about OHC setups so i was a little apprehensive about opening up the valve covers and I am not sure what to look for.

If any one can provide any help that would be greatly appreciated. I need to have one of them running by friday to go catch a flight saturday morning but the Bird is my main concern

thanks in advance for any help -James
 

·
Registered
Joined
·
1,890 Posts
Have you checked for trouble codes? Thats the first place to start. All you need is a paperclip, search and there is a post that shows how to do it.

Just a guess from the symptoms on the Bird, but Id say TPS, fuel pump, or IAC.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #3
I have not checked the codes yet i because the CEL has not been on. Even when running there is no light. I will check them in the morning anyways and see if any thing comes up. Is there a picture of which pins to jump the only thread that i found had a write up but not pictures. If any one knows of a picture that would be awesome if not I guess I will have to invest in an OBD1 scanner. Is there any way to check the TPS, IAC for correct function? I don't think that it is the fuel pump you can here it run, it sounds normal, and when it runs it doesn't sound like it running out of fuel even under WOT. when it shuts off it is very smooth, no surging or bucking. Just running one second then off the next.

-james
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
Just as a quickie note, I had the exact thing and my fuel pump was the problem. I know things can be different, but a fuel pressure test showed me what was up. My pump would prime, but not hold pressure. Replaced it and problem was fixed. Just another easy cheap test. Easy to do from the Shrader valve.
Scott
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Greetings,
Just an observation from my years working at a parts store, it could be the ignition module. Sometimes they shut down when hot, but worth checking out.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,362 Posts
Since you've stated that you 've given it a tune-up, check to make sure the coil wire is nice and tight on the coil and distributer, could be loose and getting jarred by road bumps. Also check to make sure all other wires are tight, leads to the coil, ground wires, alternator wires, etc., loose connections are often over looked. Good Luck!
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #7
Thanks

The T-bird is operational again. It was the Ignition control module that was giving me problems. So thanks for the advice and help :D :D
 
1 - 7 of 7 Posts
Top